Witajcie po bardzo, bardzo długiej przerwie wakacyjnej. Był czas na odpoczynek a teraz wracam z nowymi przepisami. Zdjęć potraw, deserów ale także różnej maści koktajlów, drinków uzbierało się już tyle, że nie wiem nawet od czego zacząć. Szkoda, że nie jestem typem osoby, która potrafiłaby skrupulatnie dodawać notki co kilka dni. No nic, może kiedyś jeszcze mi się uda wyrobić pewną ciągłość bloga. Póki co cieszę się, że ciągle gotuję nowe rzeczy, a one smakują moim bliskim. Cieszy też, że mam wokół siebie ludzi, którzy lubią robić zdjęcia i zawsze chętnie mi pomogą obfotografować jedzenie zanim zniknie z talerzy. Moja kuchnia jest naprawdę prosta, nie znajdziesz tu wielkich kombinacji - tak będzie też i z tym daniem. Jest to bardzo łatwy przepis, składający się z niewielkiej ilości składników, które spontanicznie ze sobą połączyłam. Jako, że wyszło naprawdę pysznie - dodaję. W końcu prostoty w kuchni nigdy za wiele :)
Przeszukaj lodówkę, a jeśli trzeba leć do sklepu, by uzupełnić zapasy ponieważ potrzebujesz:
- makaron (ja użyłam farfalle ale różne gatunki się sprawdzą np. tagliatelle)
- ok. 0,5 kg ładnych, dużych pieczarek
- 2 piersi z kurczaka
- 1 cebula
- świeże zioła: tymianek, bazylia
- 2 ząbki czosnku
- mały kubek śmietany 30%
- przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziołowy
- trochę oleju lub oliwy
1. Pierś pokrój na małe kawałki i podsmaż na rozgrzanym oleju. Obierz i pokrój pieczarki na grubsze kawałki. Wrzuć je na patelnię z kurczakiem. Pokrój cebulę w kostkę i dodaj ją do pozostałych składników.
2. Dorzuć ziele angielskie, liść laurowy, wyciśnięty czosnek przez praskę.
3. W międzyczasie gotuj makaron.
4. Kiedy już pieczarki zmiękną a cebula się zeszkli (trwa to mniej więcej 15-20 minut), wlej kubek śmietany, chwilę gotuj na małym ogniu i na koniec zaszalej z ziołami. Wszystko dozwolone. Ja dodałam świeży tymianek i bazylię, pieprz, sól i pieprz ziołowy ale ty możesz to zrobić zupełnie inaczej, tak jak lubisz. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, możesz dolać trochę wody.
5. Na makaron nałóż sos i delektuj się małym pieczarkowym niebem.
0 Responses
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)